Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Bez brašna, mlijeka, jaja ili klasična britanska Pastirska pita (bez mesa)

Bez brašna, mlijeka, jaja ili klasična britanska Pastirska pita (bez mesa)

Znam da vegetarijanski recepti mnoge ljude već samim naslovom odbiju i mogu priznati da sam i sama dugo bila zagriženi mesojed koji je smatrao da dobrog obroka nema bez mesa. Neke životne situacije su me navele na to da sam duže vrijeme morala izostaviti meso i tada sam se ugodno iznenadila otkrivši cijelu paletu okusa i namirnica koji su ostajali u sjeni zbog mesa. Kulturna su to uvjetovanja o kojima bi se dalo puno razgovarati, ali nije prilika za to. Da ne duljim, odlučila sam tada više vremena posvetiti upravo receptima bez mesa, koji se jezičnom igrom i spletom okolnosti nazivaju vegetarijanski. Zato je pred vama recept koji je tradicinalno mesni, ali tako je predivan u ovoj vege varijanti. Jesam li već spomenula da uskoro putujem u London pa da su mi ovi britanski recepti svojevrsno zagrijavanje? Nisam? E, pa, eto, uskoro putujem u London i ovi britanski recepti su mi svojevrsno zagrijavanje. 😀

Još jedna velika prednost ovog recepta je u tome što nema mliječnih proizvoda u njemu i nema brašna. Sve neke strašne riječi kojih se bojimo kada je riječ o zdravoj prehrani. Kako bilo, dobar je ovo način da pojedete ukusnu cvjetaču, a gljive i mrkvu upotrijebite na malo drugačiji način.

VEGE PASTIRSKA PITA

650 g cvjetače
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan na kockice
2 srednje mrkve, na kockice
1 stabljika celera, narezana
10 g sušenih gljiva, rehidrirane u 2,5 žlice vode
500 g gljiva, narezanih
1 žlica timijana
2 žlice pasirane rajčice
1/4 šalice crvenog vina
1 šalica povrtnog temeljca
sol i papar po ukusu
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice prehrambenog kvasca
1 žlica dijon senfa
1 žličica soli
2 žličice timijana
Prstohvat muškatnog oraščića 

Upute: 

  1. Zagrijte pećnicu na 200ºC. 
  2. Grubo narežite cvjetaču i kuhajte. Začinite solju i kuhajte dok ne omekša. Ocijedite. 
  3. Stavite veliku tavu na srednju vatru, dodajte maslinovo ulje, luk, mrkvu, celer. Kuhajte dok ne postanu blago karamelizirani. Dodajte gljive u 6 dijelova tako da svaki sljedeći dio dodate tek kada je prethodni skuhan.
  4. Maknite sušene gljive iz vruće vode, a vodu sačuvajte. Gljive grubo nasjeckajte. Dodajte ih ostatku gljiva u tavi zajedno s pasiranom rajčicom. Povećajte temperaturu na srednje jaku i dodajte crveno vino. Kuhajte dok vino gotovo ne ispari prije nego što dodate vodu od namakanih gljiva i povrtni temeljac. Smanjite temperaturu na nisku i kuhajte 5 do 10 minuta ili dok se pola tekućine ne apsorbira. Uklonite s vatre. 
  5. Stavite cvjetaču u multipraktik ili blender zajedno s 2 žlice ulja, prehrambenim kvascem, senfom, solju i listovima timijana. Blendajte dok ne postane glatka smjesa. Dodajte začine kako su navedeni i dodajte muškatni oraščić. Miksajte još 1 minutu. 
  6. Podijelite gljive između 4 veće keramičke posudice i prekrijte pireom od cvjetače. Pecite 20 minuta ili dok ne dobije blago zlatnu nijansu. 

Napomena na temelju iskustva: Ako ikako možete, koristite više manjih kalupa, a ne kao ja jedan veliki, jer što će meni netko govoriti da trebam rasporediti smjesu na više! 😀 Srećom pa sam ovu jednu ispekla u malom kalupu, jer ono iz velikog nije izgledalo fotogenično, naprotiv.

Odgovori

×

Košarica