Gulaš od leće jelo je otkriveno prije nekoliko godina. Kuham ga kad nemam puno vremena, a želim fino pojesti i dugo biti sita. Gulaš se, znano je, kuha poprilično dugo, ali ne morate nad njim bdjeti. Lovorov list je ono što ga čini posebnim i daje mu pravo da se zove gulašem. Ako mu dodate malo žganaca, obrok je to koji vas može dugo držati sitima. Jedina mi je želja skuhati ga na otvorenoj vatri u kotliću. Vjerujem da bi tada bio ono nešto! 😀
GULAŠ OD LEĆE
300 g zelene leće
2 mlada luka
3 srednje mrkve
2 svježa peršina (list i korijen)
Lovorov list
500 ml povrtnog temeljca
3 l vode
Ulje
Sol
Papar
Vlasac po želji (za posipanje)
Mljevena paprika
- U lonac dodajte ulje da prekrije dno. Narežite mladi luk i lagano ga izdimstajte na srednjoj vatri. Isperite leću i dodajte je luku uz lagano miješanje.
- Dodajte mrkvu i peršin narezane na kolutiće. Podlijte sve s malo temeljca. Blago dimstajte 3-4 minute. Dodajte papriku po želji. Promiješajte.
- Dodajte lovorov list te ostatak temeljca. Dodajte vodu i ostavite sva da zakuha.
- Dodajte sol i papar i smanjite temperaturu na nisku. Poklopite poklopcem i ostavite da se lagano krčka oko 1 sat.
Napomena: Gulaš možete krčkati koliko želite, tj. koliko vam se ne žuri. Ako želite, možete ga poslužiti s kuhanim žgancima, a ako vam se baš igra, možete skuhane žgance još blago zapeći u pećnici s nešto ulja ili maslaca. U kombinaciji s ovim gulašem, žganci su odlični.