Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Moje najdraže jelo ikada ili Juha s griz noklicama

Moje najdraže jelo ikada ili Juha s griz noklicama

Vjerujem da svatko ima barem neku varijantu juhe koju kuha. Zato danas neću puno pričati o njoj, nego više od meni najdražem načinu dodavanja juhi onog posebnog šmeka koji je čini neodoljivom. Postoje mnoge vrste domaće tjestenine koja se brzo i jednostavno izrađuje, no o tome ćemo drugom prilikom. Danas vam želim prenijeti obiteljski tajni recept koji uz godine vježbe možete dovesti do savršenstva. Naime, u mojoj obitelji noklice se dodaju juhi u svečanim prigodama, najčešće za nedjeljne ručkove. Uživala sam u njima cijelo djetinjstvo, jer moja mama je uživala gledajući mene kako ih tamanim iz tanjura. Moja ljubav prema noklicama išla je dotle da sam nebrojeno puta tijekom srednjoškolskog razdoblja znala zakuhati vodu i vegetu te skuhati noklice za večeru, oko 10 na večer ili za ručak, taman prije polaska na vlak. Nadam se da sam vam uspjela dočarati dokle seže moja ljubav prema griz noklicama.

Uglavnom, kada je juha tik do toga da je proglasite skuhanom, počnite priređivati noklice. Ovisno o tome koliko juhe imate i koliko ste ludi za noklicama, možete ih napraviti od jednog ili od dva jajeta. Recept je jednostavan:

Griz noklice za juhu
1 jaje
4 žlice griza
sol

  1. Razdvojite bjelanjak od žumanjka. Žumanjak stavite sa strane, a bjelanjak izbijte vilicom da postane pjenast. Potrudite se da ima što manje tekućeg bjelanjka.
  2. Dodajte griz, žumanjak i posolite. Sve zajedno nježno promiješajte pazeći da ne razbijete previše mjehuriće zraka u bjelanjcima.
  3. Smanjite temperaturu juhu tako da lagano krčka te žlicom dodajite jednu po jednu noklicu u juhu. Ostavite da kuha sve zajedno još 5 minuta.

Ako ste koristili veći bjelanjak, možda će biti potrebno još griza. Smjesa za noklice, kao i u svakom drugom obiteljskom receptu, mora biti taman. 😉 Ne pregusta, ali ne ni tekuća. Ako vam prvi puta ne uspiju dobro, napravite ih sutra opet. Pa opet i opet. I brzo ćete naučiti kako točno trebaju izgledati te kad će vam se raskuhati, a kada će biti pretvrde. Čak i nakon godina i godina iskustva još uvijek mi se dogodi da u brzopletosti dobijem juhu s griz kašom ili male, kamene noklice. 😀 Ali, kad se uistinu potrudim i kad se želim počastiti, dobijem savršene noklice za koje me već puno ljudi pitalo recept. Pa, eto ga, napokon.
Kad smo već kod obiteljskih recepata, bacite oko na Muzej u loncu koji najavljujemo u Zagrebu. Bit će to “nješta”! 😉

Odgovori

×

Košarica