Dok ovo pišem, jedem najbolje varivo koje sam ikada jela! Bez pretjerivanja. Evo, i moje kolegice viču punih usta svaka iz svog ureda da je fantastično. Već to bi vam trebala biti dovoljna garancija, vjerujte. No, prijeđimo na stvar.
Ne mogu reći da su mi variva najdraže jelo, ali zgodno su rješenje kada shvatite da nemate puno vremena za ručak u tri slijeda. Tako se i ovo varivo našlo na mom mjesečnom planu kuhanja. Privuklo me jer je puno povrća, različitog, a svako od njih volim jesti zasebno. Nikada mi nije palo na pamet zajedno iskombinirati, recimo, cvjetaču i poriluk, pa pomislih kako je ovo dobra prilika da učinim nešto novo i divlje.
Iako na prvi pogled izgleda složeno, uz dobrog pomoćnika u kuhinji, koji je u mom slučaju mali Francuz zvan Magimix, u trenu sam naribala cvjetaču i nasjeckala krumpir na kockice. Ne samo da sam ubrzala cijeli proces, nego sam si osigurala i to da mi sav krumpir bude jednako kuhan u istom trenutku.
Kod ovoga variva je fantastično i to što nema zaprški, nema brašna, samo povrće, temeljac, malo biljnog mlijeka i to je to.
Da ne prepričavam više, slijedi recept:
PROLJETNO POVRTNO VARIVO
1/4 šalice maslinovog ulja
500 g naribane cvjetače
140 g poriluka
5 češanja češnjaka, zdrobljenih
sol
4 šalice povrtnog temeljca
2 šalice biljnog mlijeka
280 g narezanih šparoga
grašak, smrznuti
limunova kora
svježi bosiljak
crveni krumpir narezan na kockice
hladna voda
2 žlice limunovog soka
svježe mljeveni crni papar
- U velikom loncu na srednjoj vatri zagrijte 2 žlice ulja, dodajte cvjetaču, poriluk i češnjak te 1 žličicu soli. Dimstaj 2 minute (znam da se kaže dinstaj, ali ne mogu drugačije nego dimstati 😀 ), dok poriluk ne omekša.
- Dodajte povrtni temeljac i biljno mlijeko (koristila sam zobeno) pa povećajte temperaturu da zakuha. Smanjite temperaturu kada zakuha, poklopite i ostavi da se kuha 15-20 minuta.
- U međuvremenu, u velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte šparoge, grašak i 1 žlicu soli. Dimstajte 2 minute, dok povrće ne poprimi svjetlo zelenu boju i ne postane hrskavo. Uklonite tavu s vatre i umiješajte limunovu koricu i bosiljak. Premjestite u posudu i stavite sa strane.
- U tavu stavite krumpir narezan na kockice i ulijte dovoljno vode da ga skorz prekrije. Posolite. Zakuhajte. Smanjite temperaturu i kuhajte na blagoj vatri uz miješanjte 8-10 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane.
- Uklonite lonac s cvjetačom s vatre. Smiksajte pomoću štapnog blendera (štapni mikser mi nije bio pri ruci pa sam smiksala u Vitamixu), da bude potpuno kremasto. Dodajte 1 šalicu (240 ml) biljnog mlijeka ili vode ako je potrebno prilagoditi gustoću vlastitom ukusu.
- Umiješajte pripremljene šparoge, grašak, krumpir i limunov sok. Začinite solju prema ukusu.
- Pri serviranju, ukrasite svježim bosiljkom i pokapajte maslinovim uljem te svježe mljevenim crnim paprom.
Opojni miris ovoga variva oduzeo nam je želju za dodatnom dekoracijom tanjura, a i gustoću nisam prilagođavala dodatno, jer je ispalo savršeno gusto i kremasto. Na kraju sam bila skeptična oko dodavanja limunovog soka, ali odvažnost se isplatila, jer je limun tako zaokružio cijelu kompoziciju okusa da se nakon dva pojedena tanjura osjećam zaljubljeno. U najmanju ruku.
Nemojte čekati više, nego sastavite svoj popis za kupovinu i počastite se ovim prekrasnim obrokom! Uzdravlje!