Lijepo piše: POPEČCI! Pojam je to koji podrazumijeva spljoštene okruglaste pogačice, široj javnosti poznate kao pljeskavice. 😀 I tako je pisalo. I tako ja nisam napravila. Kao prava reduša s pregačom, užurbanog hoda i agilnih pokreta ruku, napravila sam tridesetak kuglica od kompaktne smjese kinoe, mrkve, luka, jaja, prezli, začina… Još sam se potrudila da budu podjednake veličine, glatke površine i što sličnije kugli. Dok sam zadivljeno gledala nekoliko nizova kuglica na limu, i mjerkala jednu poveliku s namjerom da je smanjim i dodam njen višak jednoj omanjoj te ih tako izjednačim, prolazila mi je kroz glavu riječ POPEČCI. POPEČCI. POPEČCI. Taj trenutak kada sam shvatila što mi moj mozak želi poručiti trebao je netko snimiti. Reakcija na činjenicu da sam jučerašnje meditativno kuhanje primijenila na današnje precizno, bila je simpatično smiješna.
OK. Popečci su ovaj puta okrugli.
Idemo dalje, na umak. Kaže: majoneza ili grčki jogurt. Aha. Jogurt nisam kupila. Srećom, znam jedan proveren recept za majonezu pa sam u Magimixu na brzinu zamutila poprilično ukusnu varijantu domaće delicije od jaja i ulja.
Čekaj… A što ova limeta radi ovdje? Čitaj recept ponovno… Aaaaaaaa! Limeta je trebala ići u popečke, koji su ipak ispali kuglice. Nema veze. Dodat ću limetu u umak i kad se spoje, to će biti to.
A jesam li spomenula da nisam imala svježeg korijandra, nego u prahu i da sam još malo dodala i kopra kojeg nigdje u receptu nema? E, i to sam, da! I nisam imala mladog luka nego sam koristila obični, crveni luk. Da bi vam odstupanja od recepta, zamjene, reinterpretacije i ostali zahvati koje je moja kreativnost danas poduzela bili nešto jasniji, pročitajte recept:
Kinoa popečci na tajlandski način
Za popečke:
3 šalice kuhane kinoe (oko 1 šalice nekuhane)
1 mrkva, naribana
1/4 šalice sitno sjeckanog korijandra
4 mlada luka
1 češanj češnjaka
1 limeta, kora i sok
3 jaja, izbijena
sol i papar
1 šalica prezli
voda, po potrebi
Maslinovo ulje, za prženje
Za umak:
1/2 šalice majoneze ili grčkog jogurta
2 žlice kokosovog mlijeka ili punomasnog mlijeka
1-2 žlice Srirache
2 mlada luka, samo bijeli dio
1 manji češanj češnjaka
sol i papar
Izrada popečaka:
- Pomiješajte kinou, mrkvu, korijandar, mladi luk, češnjak i jaja, malo soli i papra te prezle u velikoj posudi. Umiješajte dok se dobro ne povežu. Smjesa bi se trebala držati zajedno kada pokušate oblikovati popečak (ako se ne drži, dodajte malo vode). Ako je smjesa ljepljivo, povlažite ruke kada oblikujete.
- Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dodajte ulje da prekrije dno.
- Stavite popečke u tavu i pecite ih nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno smeđu boju i hrskavost. Ocijedite višak masnoće na papirnatom ručniku i ponovite dok ne ispečete sve.
Izrada umaka:
Pomiješajte majonezu, kokosovo mlijeko, srirachu, sok limete, mladi luk i češnjak u multipraktiku ili blenderu. Miksajte dok se postane glatko i začinite solju i paprom prema ukusu.
Moje današnje kuhanje bila je prava mikroavantura, a vi napravite popečke, jer će se bolje ispeći. Umak je odličan i s limetom i bez nje. A sve smo pojeli pa smatram da je recept bio uspješan, a još jedan izazovan dan u kuhinji iza mene je.
Opustite se. Kuhanje je i tako samo kreativno izražavanje u loncu pomoću najzanimljivije palete ikada! 🙂
Pingback: Kad sve napraviš krivo, a ispadne dobro ili Popečci od kinoe •