Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Kuhanje kao odmor ili rižoto s gljivama i mentom

Kuhanje kao odmor ili rižoto s gljivama i mentom

Volim rižu i volim gljive, dakle, volim rižoto s gljivama. Probala sam tijekom godina nekoliko recepata, a svaki od njih bio je aktualan neko vrijeme. Sada sam zaključila da je vrijeme za nešto novo. Iako je princip kuhanja rižota gotovo isti, neovisno o sastojcima, ovaj puta sam iskušala zanimljivu kombinaciju začina koje nikada do sada nisam koristila.

Osim toga, volim kuhati rižoto jer je to jelo kojemu se uistinu moraš posvetiti ako želiš da bude fino, a s druge strane, ne traži previše tvoga vremena. Da bi rižoto bio kremast i ukusan, potrebno ga je gotovo neprestano miješati, podlijevati, dodavati sastojke… Upravo zbog toga rižoto kuham kada moram o nečemu razmisliti. Koristim tih dvadesetak minuta kuhanja i ritmičnih pokreta rukom za pravu meditaciju. Ima tu i aromaterapije. 😉 Evo, baš danas sam kuhajući dobila nekoliko dobrih ideja za nadolazeći projekt.

A da je u ovaj rižoto dodati mentu bila i više nego dobra ideja, uvjerit ćete se i sami ako iskušate recept koji slijedi:

RIŽOTO OD GLJIVA S MENTOM
1 šalica riže
2-3 žlice mente
1/3 šalice parmezana
2 češnja češnjaka, protisnuta
1/2 žličice kumina
1/4 žličice tucane paprike
250 g gljiva (šampinjona ili mješavine različitih gljiva, još bolje!)
3 šalice povrtnog temeljca
2 ljutike ili 1/2 crvenog luka, na kockice
3 žlice maslaca 

  1. Pripremite temeljac. 
  2. Otopite maslac, dodajte češnjak i luk te dimstajte dok ne omekšaju. Dodajte papriku i kumin i kuhajte još 30 sekundi. 
  3. Dodajte gljive i kuhajte na srednjoj vatri dok ne počnu puštati vodu. Tada dodajte rižu s još jednom žlicom maslaca. Sve dobro pomiješajte. 
  4. Kuhajte rižu s gljivama oko 2 minute, zatim dodajte 1/3 šalice temeljca i tako svako malo. Dodajite temeljac i miješajte. 
  5. Kuhajte 15-18 minuta ili dok riža ne postane meka i kremasta. Umiješajte parmezan i ostatak maslaca. Začinite solju i paprom po ukusu. Umiješajte svježe rezanu mentu. 
  6. Poslužite odmah i uživajte!

Ova objava ima jedan komentar

Odgovori

×

Košarica