Srećom pa sam današnji ručak skuhala rano jutros, jer sam kasnije od posla i jurnjave doslovno zaboravila otići na WC. 😀 Druga sreća je i to što je ovo jednostavan i brz recept koji od nekoliko jednostavnih namirnica stvori prekrasnu simfoniju okusa. Volim kad mi skepsu razbije ovako dobro iznenađenje. Odlična je ovo kombinacija svježih i kuhanih/pečenih namirnica. Mmmljac!
TOFU BOWL
2 šalice kuhane smeđe riže
1 šalica naribane mrkve
2 šalice špinata
2 šalice cvjetova brokule
2 žličice maslinovog ulja
1 šalica slanutka
sol i papar
500 g dimljenog tofua (može i svježi, danas provjereno)
Umak od kikirkija
1-2 žlice sezamovog ulja
1/4 šalice soja sosa
1/4 šalice 100% čistog javorovog slada (može i agavin sirup ili med)
2 žličice chili umaka s češnjakom (ili čili umak + protisnut češanj češnjaka)
1/4 šalice kikiriki maslaca (Nemojte kupovati, nego napravite sami u multipraktiku, blenderu ili štapnom mikseru. Ja sam napravila u Magimixu od 2 šake prženog kikirikija i s dodatkom dvije žlice repičinog ulja.) 😉
- Zagrijte pećnicu na 200ºC. Izrežite tofu na kockice i rasporedite po limu na papir za pečenje i pecite 25 minuta. Kad se ispeče stavite u zdjelu sa strane.
- Pomiješajte sve sastojke za umak dok ne postanu kremasti i glatki. Dodajte 1/2 količine u zdjelu s tofuom i ostavite da se marinira dok ne pripremite ostatak sastojaka.
- Prelijte brokulu 1 žlicom ulja i malo soli i papra. Stavite u pećnicu da se peče 20 minuta, dok ne omekša.
- Zagrijte ostatak ulja u tavi ili voku na srednjoj vatri. Dodajte tofu, u manjim količinama, zajedno s umakom za marinadu i pecite dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje, oko 3-4 minute.
- Rižu rasporedite u 4 zdjelice, u svaku stavite 1/4 šalice ribane mrkve, 1/2 šalice špinata, brokulu, slanutak i par komada tofua. Prelijte ostatkom kikiriki umaka.
Eto, kuhajte i uživajte! Žurim na roditeljski i nadam se ostacima ručka kod kuće kad se vratim! 😉