Današnji ručak se pretvorio u večeru. Baka čuva dijete pa je kuhala ručak, a ja sam današnji recept donijela za popodnevnu užinu. Lako se izrađuju, punjenje je jednostavno, ako ih precizno oblikujete, jako su lijepe.
Nepristrani degustatori su istaknuli kako je moglo biti slanije, a ja sam baš slanoljubac i bilo mi je dovoljno slano. Osim špinata, ima tu i češnjaka i ricotte i mozzarelle i parmezana, konačno, pa je mješavina okusa sasvim zasjenila eventualni manjak soli.
Kad sam gotove štruce izvadila iz pećnice, palo mi je na pamet da su savršeno jelo za ponijeti ovog ljeta na plažu. Kompaktne su i ne raspadaju se, povelike su i dovoljno zasitne nakon plivanja, a mogu se jesti i kada ohlade, jer recept za tijesto je izvrstan.
Kad smo kod tijesta, recept sam naučila od moje najdraže kuharice Mary Berry. Potpuno je precizan, tijesto bude odlično i primjenjivo je za mnoge uratke, a posebno za pizzu.
TIJESTO ZA PIZZU
250 g oštrog brašna, plus još malo po potrebi
1 žličica suhog kvasca
1 mali češanj češnjaka
1/2 žličice soli
1 žlica maslinovog ulja
150-175 ml vode (meni uvijek bude 150 ml sasvim dovoljno)
- Sve sastojke stavite u zdjelu navedenim redoslijedom.
- Zamijesite.
- Ostavite da odstoji 30 minuta prije daljne obrade.
Napomena: Ovo tijesto uvijek mijesim u Magimix multipraktiku i bez ikakvog prljanja ruku dobijem savršenu loptu tijesta koja je dovoljno meka, a opet dovoljno podatna za obradu.
ŠTRUCE SA ŠPINATOM I SIROM
250 g smrznutog špinata, odmrznutog i ocijeđenog
230 g ricotta sira
100 g mozzarelle, ribane
20 g parmezana
1 žlica maslinovog ulja
1 veliko jaje, lagano razbijeno s 2 žlice vode,
1 veliki žumanjak
1 žlica češnjaka u prahu
1,5 žličica mljevenog origana
1/8 žličice tucane paprike
1 žličica soli
500 g tijesta za pizzu (vidi recept gore)
- Zagrij pećnicu na 260ºC.
- Pomiješajte špinat, ricottu, mozzarellu, ulje, žumanjak, češnjak u prahu, origano, papriku i sol u velikoj zdjeli.
- Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
- Razvaljajte svaki komad tijesta i oblikujte u krug na papiru za pečenje.
- Rasporedite 1/4 punjenja ravnomjerno preko polovice svakog komada, ali svakako ostavite po 2,5 cm uz rub tijesta slobodno.
- Namažite rubove jajetom te presavijte drugu polovicu tijesta preko smjese špinata, ali ostavite 1 cm slobodno oko ruba.
- Pritisnite rubove tijesta jedan o drugi te prstima „uštipnite“ kako bi se u potpunosti zatvorilo.
- Oštrim nožem, izrežite 5 otvora na vrhu štruce i premažite razmućenim jajetom.
- Premjestite štruce na tim za pečenje i pecite 8 minuta. Premažite ostatkom jajeta i pospite ribanim parmezanom, zatim pecite još 7 minuta.
- Premjestite na žicu da se hladi i ostavite tako 5 minuta prije serviranja.
Evo, kuća nam miriši po češnjaku, a špinat smo pojeli zakamufliran u fine sireve. Kud ćeš bolji petak?! Uživajte u vikendu! 🙂
Uzdravlje!