Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Nešto slično kao neki dan ili Vrlo posebna juha od cvjetače

Nešto slično kao neki dan ili Vrlo posebna juha od cvjetače

Ako pregledate neke od ranijih recepata, vidjet ćete da sam već zavrtila priču s cvjetačom u juhi tj. varivu. Uglavnom je to zbog toga što cvjetača ne spada svima u omiljeno povrće, a takve priče su mi uvijek izazovne. Volim, dakle, od nečega neomiljenog napraviti omiljeno. Tako je to i s ovom posebnom juhicom od cvjetače. Jednostavna je za izradu, a može se jesti i hladna, što je vrlo zgodno za ove tople dane. Osim toga, ovim receptom započinjem poglavlje priče s mojom najdražom kuharicom na svijetu: Mary Berry. Pratim je već godinama i obožavam njenu filozofiju da možeš fino i kvalitetno jesti iako živiš užurbano, prezaposleno i s manjkom vremena. Ona zato nudi brojne prečace do ukusnog i finog obroka pa u sljedećih dvadesetak dana slijede recepti iz njene kuharice “Quick Cooking”. Osim što ih prevodim (ne zamjerite), svakodnevno ih kuham tako da se ovdje mogu naći izravna iskustva napisanih recepata u praksi. Ma, neprocjenjivo!

Dosta priče, ajmo kuhati!

VRLO POSEBNA JUHA OD CVJETAČE – by Mary Berry

1 glavica cvjetače srednje veličine
25 g maslaca
1 veliki luk, grubo nasjeckan
25 g brašna
1 litra povrnog temeljca
50 g zrelog Cheddar sira, naribanog
100 ml vrhnja zakuhanje 

  1. Uklonite vanjske listove cvjetače i bacite ih. Oštrim nožem izrežite cvjetaču na četvrtine, odvojite cvjetove i odrežite tvrde stabljike, a ostatak narežite na kockice. Pokupite sve male cvjetiće i sitne komadiće koji su otpali i stavite ih sa strane u zdjelu kako biste dodali malo teksture juhi na kraju. Zadržite velike cvjetove i sve manje, mlađe cvjetove za glavni dio juhe. 
  2. Otopite maslac u loncu na visokoj temperaturi. Dodajte luk, poklopite, smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 5 minuta. Otklopite, povećajte temperaturu i iskuhajte višak tekućine. Umiješajte brašno i miješajte dok se sve ne poveže. Kuhajte oko 1 minute. Postupno dodajte vrući temeljac, miješajući neprestano kako ne bi bilo grudica. Pustite da zakuha. Dodajte veće cvjetove cvjeače i stabljike narezane na kockice, začinite solju i paprom te kuhajte oko 10 minuta, dok sve ne omekša. 
  3. Maknite lonac s vatre te smiksajte sadržaj štapnim mikserom dok ne postane gusta, glatka juha. Vratite na vatru, provjerite je li juha začinjena prema vašem ukusu, dodajte sačuvane cvjetiće i opet zakuhajte. Poklopite i kuhajte još 2-3 minute. Dodajte Cheddar i vrhnje te miješajte dok se sir ne otopi. 
  4. Provjerite je li dovoljno začinjeno i poslužite toplo. 

Odgovori

×

Košarica