Kopar je zanimljiva biljka. Moj dragi, vrtlar, rekao bi: “Korov!”. I jest. Sjećam se da je kopar obilno uspjevao u vrtu naše susjede. Često je pravila sos od kopra, a nama je to bila poslastica. Posebnost ovog umaka i zašto spada u Muzej u loncu je u tome što se nije mogao jesti cijelu godinu, nego samo u vrijeme kada kopar poraste i kada ga ima u vrtu. Kasnije su došle ideje o zamrzavanju, ali nije to bilo to. Njegvoa izrada je vrlo jednostavana. Postoje brojne varijante ovoga recepta, a ja sam se u djetinjstvo vratila ovim putem:
UMAK OD KOPRA
1 žlica brašna
20 g maslaca
1 žlica sjeckanog kopra
250 ml temeljca ili vode
50 ml kiselog vrhnja
1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
sol
papar
- Na zagrijanom maslacu popržite brašno dok ne postane blago žućkasto.
- Dodajte tekućinu i miješajte dok se ne zgusne (oko 5 minuta)
- Dodajte vrhnje i jabučni ocat ili limunov sok. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
- Dodajte kopar.
- Dodajte sol i papar po ukusu.
Sos od kopra možete poslužiti uz pire krumpir, a u Slavoniji se tradicionalno poslužuje uz kuhano meso iz juhe. Pa vi birajte ili smislite nešto sami.
U slast!