Kao što naslov ove kratke pričice kaže, danas sam iskoristila prečac do brzog i ukusnog obroka. Današnji ručak se nije mogao nazvati nedjeljnim, a ni večera koja slijedi nije u toj kategoriji, ali nije ni daleko. 😉 Nakon cjelodnevnog putovanja, shvatila sam da današnji recept neću moći izvesti jer nemam pola namirnica, ali prečac se ukazao nakon jednog nasjeckanog luka na kockice i propale želje da napravim brzi ukusni rižoto. Sjećate li se onih zanimljivih košarica od brokule od prije dva dana? E, dosjetila sam se da bih mogla recept za nadjev primijeniti za izradu finog bolonjez umaka od tofua. Ako jedete meso, samo tofu zamijenite i produžite vrijeme kuhanja za 30 minuta… Eto, prečaca! Nemojte zamjeriti, na ekspresno skuhanim rezancima od kinoe koje sam prelila spomenutim bolonjezom. Takav je dan! 🙂
Večera se probavlja, a recept slijedi:
1 luk, narezan na kockice
1 češanj češnjaka, nasjeckan ili protisnut
2 žlice parmezana
2 žlice maslinovog ulja
250 g tofua
sol
papar
1/3 šalice svježeg bosiljka
2 žlice svježeg peršina
400 ml pasirane rajčice
1 limenka paste od rajčice
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi. Dodajte luk i češnjak te kuhajte dok ne omekšaju.
- Dodajte mljeveni tofu i miješajte par minuta.
- Umiješajte 2 žlice parmezana, sol, papar, 3 žlice bosiljka i 2 žlice peršina. Miješajte dok se sve ne poveže.
- Dodajte pastu od rajčice i pasiranu rajčicu. Miješajte dok smjesa krčka. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da kuha još 15 minuta.
Nije loše imati pokoju staklenku ovoga umaka pri ruci kada se dogodi dan kao današnji: daleko od idile, a opet tako lijep da mi je žao što je pri kraju. No, sutra je ponedjeljak (moj najdraži dan u tjednu) i jedva čekam da svali na mene sve što ima već od ranog jutra. A recept? Uf! Mljac! 😛